پادکست به چی میگن؟
پادکست به زبان ساده یعنی صدای ضبط شدهای که در اینترنت منتشر میکنند و هرکسی میتواند به این محتوای صوتی گوش دهد. این محتوای صوتی میتواند صحبتهای یک نفر درباره موضوعی خاص، یک مکالمه چند نفره، تعریف کردن خلاصه کتابها، آموزش زبان، یا موضوع دیگری باشد.
حالا به شما آموزش ضبط پادکست بدون نویز رو میدیم .یک اپلیکیشن در موبایل خود نصب میکنید، هدفون میگذارید در گوشتان و از شنیدن پادکست لذت میبرید.
حالا بیایید یک ذرهبین برداریم و کمی دقیقتر ببینیم چرا پادکست با یک Voice ضبط شده در تلگرام یا برنامههای رادیویی متفاوت است.
با این تعریفی که از پادکست گفتیم، یعنی همین پیام صوتی که در پیامرسانهایی مثل تلگرام و واتساپ دارند را منتشر کنیم میشود پادکست ساختهایم؟ جواب این سوال هم بله است و هم خیر!
بله، به خاطر این که پادکست یک نوع محتوای صوتی حساب میشود و محدود به چهارچوبهای خاصی نیست. برای مثال، اگر محمد که یک گلفروشی دارد، راهنماهای نگهداری گلهای خانگی را به صورت صدای ضبط شده در کانال تلگرامش منتشر کند یعنی پادکست ساخته است.
خیر، به خاطر این که پادکستها چند ویژگی مهم و مشترک دارند. پادکستها فقط از اپلیکیشنهای مخصوص قابل دریافت هستند پس از نظر فنی، هر فایل صوتی که در اپلیکیشنهای پادکست قابل دریافت نباشد پادکست نیست. به علاوه، معمولاً پادکستها کیفیت خوبی از نظر صوت و محتوا دارند.
اینطوری به راحتی میتوانید برای سازنده پادکست نظر بنویسید، پادکست را دانلود کنید یا به صورت مستقیم کمک مالی کنید. مهمتر این که، سازنده پادکست آمار کامل و دقیقی از شنوندهها خواهد داشت.
پادکست از کجا پیدا شد؟
اویل دهه ۲۰۰۰ میلادی بود که ایدۀ انتشار محتوای صوتی در اینترنت برای انواع دستگاهها جذاب شد. اجرای این ایده نیاز به بستر مناسبی داشت که آن موقع فراهم نبود و باید فکری برایش میکردند.
همان سالها بود که اپل آیپاد (ipod) یا همان «دستگاه پخش موسیقی همراه» را ساخت و وارد بازار کرد.
ایده اصلی این بود که فایلهای صوتی بعد از انتشار به صورت خودکار در دستگاههای پخش همراه مثل آیپاد دریافت شوند و کاربر هم هر وقت دلش خواست به آن گوش دهد.
چندسالی طول کشید تا این ایده عملی شود اما بالاخره شرکتهای بزرگی مثل اپل پا پیش گذاشتند و راه را برای انتشار پادکست باز کردند. وقتی هم که موبایلهای هوشمند در بازار زیاد شدند، اپلیکیشنها آمدند و محبوبیت پادکست بیشتر شد.
حتی تا مدتی هیچ نام مناسبی برای این مدل جدید از محتوا وجود نداشت تا این که یک نویسنده (Ben Hammersley) در روزنامه گاردین از اصطلاح پادکست (Podcast) استفاده کرد. او این نام را از ترکیب دو واژۀ Broadcasting به معنی پخش همگانی و iPod ساخت. اینطوری شد که پاد + کست شد پادکست!
بعد از این که شرکت اپل قابلیت انتشار پادکست را به پلتفرم itunes اضافه کرد، ایستگاههای رادیویی و خلاصه هرکسی که حرفی برای گفتن داشت پادکست خودش را منتشر کرد. حالا حدود یک میلیون پادکست فعال در دنیا وجود دارد. پادکست های فارسی هم چند سالی است تعدادشان زیاد شده است. تعداد پادکستهایی که ایرانیها یا فارسیزبانها ساختهاند به ۵۰۰ تا میرسد.
محبوبترین و بهترین اپلیکیشنهای پادکست
راحتترین راه گوش دادن به پادکست استفاده از اپلیکیشنهای مخصوص این کار یا به اصطلاح پادگیرها (Podcatcher) است.
البته اگر سازنده پادکستی بخواهد میتواند خروجی نهایی پادکست را که معمولاً فایل با فرمت MP3 است را از راههای دیگری مثل کانال تلگرام، سایت یا هر نوع کانال و شبکه اجتماعی دیگر منتشر کند. اما همانطور که گفتیم مزه پادکست گوش دادن به همان اپلیکیشنهای پادگیر است
اینجا چندتا از اپلیکیشنهای موبایل پادکست خوب را به شما معرفی میکنیم:
اپلیکیشن پادکست اپل
اپلیکیشن پادکست اپل روی تمام دستگاههای ساخت اپل از آیفون و آیپد تا اپل تیوی قابل استفاده است. هر پادکستی که بخواهید را به راحتی میتوانید در این اپلیکیشن پیدا کنید. کافی است نام آن را وارد کنید یا روی لینک مخصوص آن کلیک کنید تا باز شود.
کستباکس (Castbox)
اپلیکیشن کستباکس یکی از محبوبترینها در دنیا و ایران است. برای موبایلهای اندرویدی، iOS و اسپیکرهای هوشمند الکسا در دسترس است.
این اپلیکیشن از نظر امکانات چیزی کم ندارد و گوش دادن به پادکست با کستباکس یک تجربه لذتبخش است. میتوانید برای پادکستهای محبوبتان نوتیفیکیشن تنظیم کنید و دانلود خودکار را فعال کنید تا وقتی که اینترنت نداشتید هم پادکست جدیدتان دانلود شده و آماده گوش دادن باشد. تنها مشکل کستباکس نمایش تبلیغات در نسخه رایگان است که البته زیاد آزار دهنده نیست.
از امکانات جدید کستباکس امکان ضبط و انتشار پادکست به صورت مستقیم از داخل برنامه است.
میتوانید کست باکس را از گوگل پلی اندروید و اپ استور اپل نصب کنید.
گوگل پادکست (Google Podcast)
گوگل در این اپلیکیشن بیشتر روی ساده بودن کار کرده تا امکانات بیشتر.
اگر نام پادکستی را در گوگل جستجو کنید، احتمالاً اپیزودهایی از آن را در صفحه اول نتایج جستجو میبینید؛ این نتایج از همین سرویس گوگل پادکست پیدا میشوند. با کلیک روی این نتایج به نسخه وب هدایت میشوید و بدون نصب اپلیکیشن هم میتوانید به پادکست گوش کنید.
نصب برای اندروید و نصب از اپ استور برای iOS
اسپاتیفای (ٰspotify)
اپلیکیشن معروف اسپاتیفای مخصوص گوش دادن به موسیقی است اما میتوانید از آن برای دنبال کردن پادکستها هم استفاده کنید.
اسپاتیفای برای اندروید و برای iOS
پاکت کست (Pocket Casts)
پاکست کست اپلیکیشن دیگری است که البته محبوبیت آن به اندازه دیگر اپلیکیشنها نیست. از نظر سادگی و امکانات، پاکست کست تعادل خوبی ساخته است. نه آنقدر پر امکانات و پیچیده است و نه آنقدر ساده که نیازهای کاربران را برطرف نکند.
نصب از گوگل پلی برای اندروید و نصب از اپ استور برای iOS
پادکست ادیکت (Podcast Addict)
پادکست ادیکت نسبتاً حرفهایتر است اما متاسفانه فقط نسخه اندروید دارد. با این اپلیکیشن میتوانید از پادکستها نسخه پشتیبان در گوگل درایو ذخیره کنید. اپلیکیشن پادکست ادیکت را از اینجا نصب کنید.
برنامه پادکست برای کامپیوتر و مرورگرهای وب
اگر هم میخواهید در رایانه یا مرورگر وب پادکست گوش کنید گزینههای مختلفی برای انتخاب دارید. بعضی از اپلیکیشنهایی که معرفی کردیم نسخه وب یا رایانه هم دارند. مثلاً کست باکس و گوگل پادکست را در مرورگر اینترنت هم در دسترس هستند؛ یا آیتیونز و اسپاتیفای نسخه قابل نصب در رایانه دارد.
پلتفرمهای آنلاین زیر هم برای گوش دادن به پادکست جالب توجه هستند:
- blubrry
- libsyn
- Player FM
- Stitcher
- podchaser
به چه پادکستی گوش بدیم؟
تنوع پادکستها آنقدر زیاد شده که هر کسی با هر سلیقهای حتماً میتواند یکی دو تا پادکست جذاب پیدا کند.
انواع مختلف پادکست مثل موسیقی، پادکست عاشقانه یا پادکست کتاب و … میتوانید پیدا کنید. در ادامه چندتا از پادکستهای پرطرفدار فارسی را معرفی میکنیم.
- چنل بی
در هر قسمت از چنل بی داستان یک ماجرای واقعی را میشنوید. داستانی از اتفاقات کمی عجیب و بعشی وقتها جنایی که شنیدنش واقعاً جالب است.
- رادیو دیو
رادیو دیو مجلهای شنیداری است که هر اپیزود آن به موسیقی و ادبیات یک منطقه یا فرهنگ در ایران یا کشورهای دیگر اختصاص دارد. با رادیو دیو به سفری در میان موسیقی و فرهنگ میروید.
- استرینگ کست
پادکست stringcast حال و هوای علمی دارد. در این پادکست، موضوعات علمی که شاید پیچیده باشند به زبان ساده و به شکل داستانی توضیح داده میشوند.
چطور پادکست بسازیم؟
اگر قصد ساخت پادکست دارید همین اول به شما بگویم که کارهای فنی، انتشار و ضبط پادکست آسانترین بخش کار است. بخش سخت داستان پیدا کردن موضوع و تهیه محتوا است. یعنی همان حرفهایی که میخواهید در پادکست بگویید.
با نگاهی به آمار انتشار پادکستها میبینیم که خیلیها با شور و اشتیاق چند قسمت منتشر میکنند اما دیگر حرفی برای گفتن ندارند یا برخی هم به خاطر استقبال کم زود مایوس میشوند.
مراحل ساخت پادکست حرفهای
در سطح دنیا پادکستهایی هستند که میلیونها دنبال کننده دارند و بعضی هم به یک منبع درآمد تبدیل شدهاند. در ایران هم پادکستهای زیادی توانستند به درآمدزایی برسند؛ اغلب این پادکستها با تبلیغ گرفتن کسب درآمد میکنند.
اگر میخواهید پادکستی کاملاً حرفهای و درآمدزا بسازید باید فکر همه چیز را بکنید. در ادامه فقط مراحل کلی کار را مرور میکنیم.
مرحله صفر: استراتژی بلند مدت محتوا را تنظیم کنید
بله این مرحله صفرم ساخت پادکست است. پادکستی که محتوای آن عالی نباشد راه سختی در پیش خواهد داشت. خیلی از پادکستهایی که در سالهای گذشته شروع به کار کردند به سرعت متوقف و تعطیل شدند چون استقبال زیادی از آنها نشد. شاید مخاطب در ابتدا به کیفیت صدا و موسیقی پادکست اهمیت زیادی ندهد اما حتماً محتوا یعنی همان حرفهایی که میزنید خیلی مهم است. اگر مخاطب احساس کنند پادکست شما وقتش را تلف میکند آن را دنبال نخواهد کرد و دیگر به سراغش نمیرود.
ما فرض میکنیم میخواهید پادکست یکنفرهای را در خانه ضبط کنید. برای شروع به این موارد ضروری احتیاج دارید:
- میکروفن حرفهای
- هدفون
- اتاقک یا باکس کاهش اکو و صداهای مزاحم
- نرمافزار ضبط صدا
- یک محیط آرام و بیصدا
میکروفنی که موبایل شما دارد نمیتواند صدای با کیفیتی ضبط کند. پس به یک میکروفن استودیویی یا حرفهای احتیاج دارید. انواع مختلفی از میکروفن با قیمتهای کم تا زیاد در بازار موجود است.
کارشناسان مجموعه صدابرداران نیز قبل از شروع پروژه با گرفتن اطلاعاتی از درخواست دهنده که در وبسایت با فرم درخواست بازدید آمده است میخواهند که اطلاعات محیط خود را در آن فرم ثبت نموده و برای مجموعه ارسال نمایند.سپس بعد از بررسی های اولیه اقدام به اجرای پروژه بر اساس نیاز محیط می نمایند.
گردآوری مجموعه صدابرداران
تهیه و تدوین: محمد قاسمی
- ghasemi
- ۲۳ آبان ۱۴۰۳
- 3476 بازدید